Županijska liga protiv raka - Split
Županijska liga protiv raka osnovana je davne 1967. godine kao nevladina, nestranačka, neprofitna i humanitarna udruga. Najstarija je udruga u Splitu, a ove godine obilježava 44 godine svog postojanja.

Od svog osnivanja do danas, uz stalnu suradnju s Hrvatskom ligom protiv raka i ostalim zdravstvenim i drugim institucijama, udruženjima, državnim institucijama, lokalnom upravom i pravnim osobama, vrlo je aktivna na mnogim područjima, realizirajući kratkoročne i srednjoročne planove i programe. Okuplja brojne građane volontere, znanstvene djelatnike te stručne i društvene institucije u programima koji potpomažu aktivnosti zdravstvene službe u zaštiti stanovništva od bolesti.

Glavni zadatak Lige je smanjiti pojavnost i smrtnost bolesti raka, promicanjem zdravlja, prevencijom zloćudnih bolesti, otkrivanjem raka u fazi bez simptoma te podizanjem zdravstvene svijesti pućanstva o mogućnostima primarne i sekundarne prevencije u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Županijska liga protiv raka – Split već 44 godina na svom području djelovanja provodi kontinuirano zdravstveno prosvjećivanje. U sklopu svog djelovanja radili smo na slijedećim aktivnostima:

 • Rane detekcije genitalnog karcinoma i karcinoma dojke u žena,
 • stručno-popularna predavanja (u školama, fakultetima, klubovima) na temu ranog otkrivanja karcinoma
 • inicirali smo i pomogli izgradnju Centra za onkologiju davne 1972. godine u cijelosti
 • 2008. godine u sklopu velikog projekta Centar od ljubavi dogradili smo i modernizirali zgradu onkologije. Projekt je vrijedan 18 milijuna kuna, a cijeli iznos je prikupljen isključivo donacijskim sredstvima više od 10 000 građana, pravnih osoba i institucija. Iza svake donacije stoji jedna ljudska priča, životna drama, iskustvo, sjećanje ili uspomena. Stoga se nova splitska onkologija doista i preimenovala u naziv akcije „Centar od ljubavi“, kao znamen za život i ljubav svih koji su svojim doprinosom obvezali sve nas na što učinkovitiju borbu za ljudsko zdravlje.
 • Pomogli smo educirati stručni kadar Centra za onkologiju: medicinske sestre, radiološke inženjere, specijaliste onkologe (financiranje postdiplomskih studija, međunarodnih seminara, organizacija nacionalnih savjetovanja, sudjelovanje na simpozijima i kongresima, itd.), i sve to pomoću slijedećih izvora financiranja: sredstava članarine, dobrovoljnih priloga i donacija tvrtki, gradskog i državnog proračuna, te inozemnih fondacija.
 • 22.03.2010. pokrenili smo neprofitnu radio stanicu Radio Sunce na 92,9 MHz koja se bavi promocijom zdravlja i zdravog načina života.
Program lige
NADOGRADNJA I MODERNIZACIJA CENTRA ZA ONKOLOGIJU

Već od samog osnivanja Županijske lige protiv raka 1967. godine, liga je bila inicijator osnivanja Centra za tumore u Splitu, plana razvoja onkološke zaštite Splita i Dalmacije, izgradnje Centra za onkologiju i nabavke skupocjene aparature za njega. U zadnjem periodu svog djelovanja, ponovno poduzima napore s ciljem prikupljanja donacijskih sredstava za preuređenje Centra za onkologiju KB Split, pa tako organizira niz akcija poput humanitarnih koncerata, prodajnih izložba slika, te drugih vidova kojima prikuplja sredstva.
Kako država nije u stanju ulagati u infrastrukturu zdravstva, odnosno održavati razinu kvalitete prostora i zdravstvene opreme, prije pet godina samoinicijativno je pokrenuta akcija prikupljanja donacija „Centar od ljubavi“ za dogradnju, renoviranje i modernizaciju Centra.
Projekt je vrijedan 18 milijuna kuna, a cijeli iznos je prikupljen isključivo donacijskim sredstvima više od 10 000 građana, pravnih osoba i institucija.

Nesebična ljubav naših donatora omogućila da ovaj objekt dobije nove zidove, a na nama je svima graditi mostove između bolesnika, medicinskog osoblja i liječnika. Na pragu 21. stoljeća želimo potaknuti promjenu paradigme u borbi protiv raka i želimo pacijenta staviti u samo središte gdje i pripada. Želimo zaštititi njegovo dostojanstvo, želimo mu osigurati vrhunske uvjete liječenja i želimo iskorjeniti nepravednu stigmu koju ti bolesnici nose.
U novom Centru za onkologiju KBC Split, to će biti naša trajna misija.

PODUKOM PROTIV RAKA
Program Podukom Protiv Raka zasniva se na ciljevima i zadacima iz Statuta Lige, te glavnim odrednicama Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodne unije protiv raka, koja se temelji na spoznaji da je novac uložen u primarnu prevenciju raka jedino isplativ prikladnim prosvjećivanjem. Strategija borbe protiv raka putem prosvjećivanja stanovništva obuhvaća kontinuirano promicanje zdravlja i prevenciju zloćudnih bolesti, te otkrivanje raka u fazi bez simptoma, tj. početnoj, izlječivoj fazi. Cilj Programa je podizanje razine zdravstvene svijesti o mogućnostima primarne i sekundarne prevencije raka.
PSIHOLOŠKA POTPORA BOLESNICIMA LIJEČENIH OD RAKA
Projekt Psihološka potpora bolesnicima liječenih od raka sastavni je dio programa Podukom protiv raka kojeg provodimo od 1. siječnja 2003., a nastao je kao ideja pružanja psihološke potpore bolesnicima koji su stacionirani u Centru za onkologiju Kliničke Bolnice Split. ¸
RADIO SUNCE

Govoriti o zdravlju sustavno i stručno, ali ipak prosječnom slušatelju razumljivo i zanimljivo, govoriti o zdravlju, a ne o bolesti, govoriti o zdravlju s puno optimizma i nade, obaveza je svih onih koji o toj temi imaju nešto za reći.
Radi se o prvom radiju na ovim prostorima koji je neprofitnog karaktera i koji se bavi:

 • poticanjem zdravog način življenja
 • zagovaranjem odustajanja od loših životnih navika
 • promicanjem svijesti o zaštiti okoliša
 • stvaranjem pozitivnog ozračja u svakodnevnom životu
 • borbom protiv beznađa, apatije i tjeskobe
 • poticanjem na ustrajnost i borbu, a ne na malodušnost i rezignaciju
 • upozoravanjem na opasnost od svih oblika ovisnosti
 • stavljanjem u pravi plan nesebičnosti u međusobnim odnosima
 • informiranjem o najnovijim dostignućima u segmentu ljudskog zdravlja
 • stavljanjem na prvo mjesto čovjeka, a ne bolest
 • unaprijeđenjem kvalitete življenja građana
ZA SVAKI NOVI DAN
Želja da se pomogne je iznjedrila cijeli ovaj projekt gradnje Centra, a temelj svega je pacijent. Zato se akcije nastavljaju.
U bolnici nam tako silno nedostaju naši najbliži, naše navike, običaji i kućna atmosfera.
Male stvari, drage stvari, stvari koje svakome toliko znače.
Stvari koje ne liječe, ali koje pomažu pri liječenju.
Stvari koje primjećujemo tek kada ih nema. Jutarnja kava, toplo pecivo, dnevne novine, pidžama po mjeri, cvijeće na stolu, dobra knjiga, ugodna glazba ...
ANĐELI BEZ KRILA
To su naši volonteri. Naši „Anđeli bez krila“.
„Danas anđeli čuvari imaju previše posla. Zato smo odlučili pomoći im. Neka i oni malo predahnu. Možda krila anđeoska nemamo, ali ljubavi sigurno imamo“ – potvrdit će naši volonteri. Pridruži nam se i ti da zajedno damo Centru od ljubavi toplu notu... Čekamo na Vas...
Volonteri
Jedna od najvećih vrijednosti naše udruge i svih akcija koje provodimo, o kojoj se nije puno govorilo, ali zavrijeđuje veliku pozornost je volonterski rad i volonteri koji su se nesebično odazvali svakoj promotivno edukativnoj akciji koju je organizirala Županijska liga protiv raka. Posebno treba izdvojiti to što se iz akcije u akciju povećava broj volontera i volonterki, te se na taj način gradi temelj za funkcioniranje budućeg volonterskog centra koji će se formirati u okviru Županijske lige protiv raka i Centra za onkologiju, a čiji cilj će biti cilj humaniji pristup i briga za pacijente.


Up | Down | Top | Bottom

     
 
     
 
     
 
 
 
 
     

...    
 

     
 

 

 

 

www.zjmd.com.hr

Facebook

 

 

  

Radio Sunce 92,9 MHz
Tel: +385 21 571-445 Tel/fax: +385 21 388-779 E-mail: sunce@radiosunce.com.hr
Izradili: Diagram d.o.o. i Spectar design d.o.o.